Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Μέτωπο 1942

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ
εκδ Κέδρο
Το Στάλινγκραντ γίνεται ο ομαδικός τάφος των Γερμανών. Μέσα από εφιαλτικές μάχες σώμα με σώμα, μεραρχίες ολόκληρες αποδεκατίζονται. Η Έκτη Στρατιά είναι ξεγραμμένη.
Μια μικρή ομάδα επιζώντων περιπλανιούνται στο αχανές όσο και αφιλόξενο ρωσικό τοπίο αναζητώντας σωτηρία. Αντιμέτωποι με τα εχθρικά πυρά, το κρύο, την πείνα και την εξάντληση. Ανάμεσα σε μια θάλασσα από σφαίρες, εκρήξεις οβίδων, φλεγόμενα τανκς και διαμελισμένα σώματα.
Ο Χίτλερ εξοργίζεται στην ιδέα ότι οι στρατηγοί του παραδίδουν τα όπλα. Ένα τηλεγράφημα βάζει τα πράγματα στη θέση τους:
ΔΙΑΤΆΣΣΩ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΦΑΙΡΑ.
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. ΒΑΣΙΖΟΜΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΜΟΥ.
ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΣΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.
Μπροστά στο αναπόφευκτο τέλος, κάποιοι αξιωματικοί σκέφτονται την προδοσία. Και ένας νέος κύκλος αίματος αρχίζει…

Το κλειδί μιας ιστορίας

εκδ Ωκεανίδα
Το πολύτιμο κομμάτι περγαμηνής μυρίζει σκόνη από την πολυκαιρία – σκόνη και τριαντάφυλλο. Η Ελίζαμπεθ ξέρει ότι κρατάει στα χέρια της το κλειδί μιας ιστορίας που δεν ειπώθηκε τετρακόσια χρόνια – ενός έρωτα που δεν έσβησε ποτέ, ούτε μέσα στη χρυσή φυλακή του χαρεμιού.

Νέο βιβλίο από τη Χ. Δημουλίδου

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ
ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ
εκδ Ψυχογιό

Η Ελληνοαμερικανίδα Κάσι Πάλμερ ζει στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, παντρεμένη και ευτυχισμένη επί είκοσι δύο χρόνια με τον επιτυχημένο πλαστικό χειρουργό των σταρ του Χόλιγουντ, Σταν Πάλμερ, όταν κάποια περίεργα όνειρα έρχονται να ταράξουν τον ύπνο και την καθημερινότητά της.
Η Κάσι αρχίζει να αναζητά τις λησμονημένες παιδικές της αναμνήσεις, στη γη του πατέρα της, στο νησί της Αμοργού, στην Ελλάδα. Εκεί την περιμένει το πεπρωμένο της και η Κάσι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Δύο άλλες γυναίκες, που έζησαν πολλά χρόνια πριν από εκείνη, την αναζητούν, ρίχνοντας τις σκιές τους στα όνειρά της και διεκδικώντας μερίδιο από τη ζωή της. Η Κάσι αφήνεται στα χέρια τους, αψηφώντας κάθε νόμο της λογικής, όταν διαπιστώνει ότι ένας μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας ζητά να αναστηθεί μέσα από τη δική της ύπαρξη.
Μια σαρωτική θύελλα γεγονότων μαστιγώνει το παρόν της, ενώ ένα τραγικό παρελθόν ζητάει να δικαιωθεί. Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες που σέρνουν ακόμη τις φιγούρες τους μέσα στους αιώνες; Ποιος είναι αυτός ο άνδρας που τις αγάπησε τόσο πολύ;
Ένα μεταφυσικό αισθηματικό θρίλερ της γνωστής συγγραφέως Χρυσηίδας-Χρύσας Δημουλίδου που θα σας καθηλώσει, θα σας προβληματίσει και ίσως σας λυτρώσει από τους επίγειους φόβους σας.

Το νέο βιβλίο του Coelho

«Έγραψα αυτό το βιβλίο όταν αποφάσισα να φωτογραφήσω την εποχή μου», λέει ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Paulo Coelho. Στο Ο νικητής είναι μόνος, το δωδέκατο μυθιστόρημά του, ο Paulo Coelho καταπιάνεται για μια ακόμα φορά με τα θέματα που έχουν αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο: την αναζήτηση του πραγματικού μας εαυτού, το φόβο, το τίμημα της φήμης και το πώς ο πλούτος, η υπερβολή και η ρηχότητα μπορεί να καταστρέψουν σχέσεις και πνευματικές αξίες.
Το Ο νικητής είναι μόνος είναι γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία. Εκτυλίσσεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στον κόσμο της μόδας και του κινηματογράφου, στο φεστιβάλ των Καννών. Ο Ιγκόρ, ένας επιτυχημένος και πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ψάχνει κάποιον να θυσιάσει στο όνομα της αγάπης για να στείλει ένα μήνυμα στην πρώην γυναίκα του, την Εύα. Καθώς πάντα πίστευε ότι η ζωή του μαζί της ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου, της είχε πει ότι θα κατέστρεφε κόσμους ολόκληρους για να την ξαναφέρει κοντά του αν ποτέ την έχανε. Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία και εκτροχιάζεται η ηθική, έρχεται στην επιφάνεια η πάλη μεταξύ μιας δύναμης του κακού, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός καθ’ έξη δολοφόνου, και της κοινωνίας.

Συνετεύξεις:
http://www.santjordi-asociados.com/interviews.htm

Βιβλιογραφία
Αίνιγμα - Ατζέντα 2008
Η Μάγισσα του Πορτομπέλο
Πρόκληση Ατζέντα 2007
Αλλαγές Ατζέντα 2006
ΖαχίρΑλχημεία - Προσωπικό ημερολόγιο 2005
Ταξίδια - Μόνιμος σύντροφος και προσωπικό ημερολόγιο
Ζωή - Επιλεγμένα αποσπάσματα
Έντεκα λεπτά
Το ημερολόγιο ενός μάγου
Και ο Θεός έπλασε τη μητέρα
Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός
Το πέμπτο βουνό
Ο αλχημιστής - Εικονογράφηση: MOEBIUSΟ αλχημιστής
Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα
Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει
Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ
Μπρίντα
Χαρά - Ατζέντα 2009

ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2008

Το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαρτίου 2009, απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2008. Η τελετή έγινε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", στην πλατεία Καρύτση, απ’ όπου ξεκίνησε ο θεσμός των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων πριν από πενήντα χρόνια.
Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας, απονεμήθηκε στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Δόθηκε επίσης βραβείο περιοδικού εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».
Τα υπόλοιπα βραβεία και οι βραβευθέντες είναι:
* Βραβείο ποίησης στη Δήμητρα Χριστοδούλου για το έργο της «Λιμός» (εκδ. Νεφέλη)
* Βραβείο διηγήματος στην Ευγενία Φακίνου για τις «Φιλοδοξίες κήπου» (εκδ. Καστανιώτης)
* Bραβείο μυθιστορήματος στο Γιώργο Λεονάρδο για το βιβλίο του «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» (εκδ. Λιβάνη)
* Bραβείο δοκιμίου-κριτικής στο Βαγγέλη Αθανασόπουλο για «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ού αιώνα» (εκδ. Καστανιώτης)
* Bραβείο χρονικού-μαρτυρίας στο Βασίλη Τζανακάρη για τη «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922:Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» (εκδ. Μεταίχμιο)
* Bραβείο μετάφρασης για έργο ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα στον Ντέιβιντ Κόνολι για τη μετάφραση της ποιητικής ανθολόγησης από το ποιητικό έργο του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο «Ωραίος σαν Έλληνας», (εκδ. Ύψιλον).
* Βραβείο μετάφρασης για έργο ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στη Μαρία Παπαδήμα για «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσσόα), (εκδ. Εξάντας).
* Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της «Η σπηλιά της γοργόνας» (εκδ. Πατάκη) και στο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του «Χνώτα στο τζάμι» (εκδ. Κέδρος).
* Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Μαρία Μπαχά για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα» (εκδ. Λιβάνη) και στη Ζωή Κιτοπούλου για το βιβλίο της Αυγής Παπάκου «Μια φορά και έναν καιρό».
* Βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά στη Σοφία Γιαλουράκη για «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» (εκδ. Ερευνητές) και στη Νένα Κοκκινάκη για το βιβλίο «Πηλελόπη Δέλτα - η ζωή της σαν παραμύθι» (εκδ. Άγκυρα).

“Σκοτώστε τον Ρομελ” του Steven Pressfield

Το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες λέγετε, “Σκοτώστε τον Ρόμελ” του Steven Pressfield (έγινε γνωστός με το βιβλίο του “Οι πύλες της φωτιάς”), εκδόσεις Πατάκης.
Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στο 1942 και στις μάχες που γινότανε στη Βόρεια Αφρική μεταξύ Γερμανών και Συμμάχων.
Όπως πάντα ο Pressfield αφηγείται τα γεγονότα με μοναδικό και άμεσο τρόπο. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι η πλήρης περιγραφή των όπλων που χρησιμοποιούνται, τα είδη των τεθωρακισμένων οχημάτων και ο διαχωρισμός των στρατιωτικών μονάδων (π.χ. Μεραρχία, επιλαρχία κ.α ), γιατί δεν είμαι γνωστής του αντικειμένου.
Πέρα από την παραπάνω δυσκολία το βιβλίο είναι πολύ καλό και επίσης τα κινηματογραφικά δικαιώματα εξασφάλισε η Walt Disney Pictures, - βέβαια αυτό δεν ξέρω αν είναι θετικό γιατί το παρελθόν δεν μας έχει δώσει καλά δείγματα στις μεταφορές βιβλίων στην μεγάλη οθόνη.

Ενα ευχαριστώ

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.
Χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμένα. Το διάβασμα με ξεκουράζει και με ταξιδεύει μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Είμαι λίγο αρχάρια στη χρήση των blogs και πολύ περισσότερο, στην δημιουργία τους, ελπίζω όμως πως θα ξεπεράσω τις λειτουργικές δυσκολίες και θα απολαμβάνουμε μαζί τα βιβλιο-ταξίδια μας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση