Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας

Ξιφίρ Φαλέρ
Αθηνά Κακούρη
εκδ Καστανιώτη

Ποτέ δεν φανταζόταν η χαριτωμένη Κάτε, όταν κατέβαινε στον Πειραιά να παραλάβει από το πλοίο τον εξάδελφό της -και πιθανώς μνηστήρα της-, τον Νίκυ, ότι τα ξανθά του μαλλιά και το μουστάκι του θα είχαν τέτοιου είδους επιπτώσεις στην ανέμελη ζωή της. Ούτε όμως και ο Κυριάκος Κανιστράκης, ιδιοκτήτης και διευθυντής της μεγάλης εφημερίδας Προχωρείτε! ήταν δυνατόν να διανοηθεί ότι η επωφελέστατη μνηστεία του με την πολύφερνη Τζίτζη Ζερμπίνη απειλείτο από το γεγονός ότι στάθηκε λίγα λεπτά παραπάνω στο παράθυρό του, χαζεύοντας την κίνηση στη Σταδίου. Όλα όμως ήταν να τα περιμένει κανείς σε μια μικρή χώρα που πάσχιζε να κρατηθει ουδέτερη στα 1916, ενώ γύρω της μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κατάσκοποι ενεργούσαν πλέον στα φανερά και οι εφημερίδες είχαν όλες εξαγοραστεί.
Μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους.

Δεν έγινε τυχαία μπεστ σέλερ διεθνώς

εκδ Λιβάνη

Νερό για Ελέφαντες –ένα βιβλίο που η πλοκή του, έντονη και καθηλωτική, κορυφώνεται λίγο πριν από το τέλος και φωτίζεται από μια υπέροχη αίσθηση χρόνου και τόπου– μιλά για τον έρωτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, ο οποίος ξεπερνά ανυπέρβλητα ­εμπόδια, μέσα σ’ έναν κόσμο τόσο εξωτικό και παράξενο, όπου ακόμα και η αγάπη αποτελεί πολυτέλεια.Ο παράξενος και σκληρός μικρόκοσμος ενός περιοδεύοντος τσίρκου στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και της Οικονομικής Ύφεσης. Ένας νεαρός κτηνίατρος, μετά το θάνατο των γονιών του, άφραγκος και άστεγος, καταφεύγει στο τρένο που μεταφέρει ένα τσίρκο, όπου πιάνει δουλειά φροντίζοντας τα ζώα του. Στη διάρκεια της περιοδείας, θα γνωρίσει κάθε είδους ανθρώπινο ερείπιο και περιθωριακό στοιχείο, θα γνωρίσει, όμως, και τον έρωτα, στο πρόσωπο μια όμορφης αμαζόνας. Ένας ελέφαντας θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή του, και θα τον σώσει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ανθρώπους αδίστακτους και διεστραμμένους.

Μετάδωση γνώσεων

Ανάμεσα στους τοίχους
Μπεγκοντό Φρανσουά
εκδ Μεταίχμιο
Ανάμεσα στους τοίχους ενός σχολείου σε μια σκληρή εργατική συνοικία του Παρισιού εκτυλίσσεται η κωμικοτραγική καθημερινότητα ενός καθηγητή γαλλικών. Οπλισμένος με τις καλύτερες προθέσεις, ο Φρανσουά θέλει να μεταδώσει στους μαθητές του γνώσεις, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκρούσεις ανάμεσα σε κουλτούρες και συμπεριφορές. Τον παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς καθώς ρίχνεται με ενθουσιασμό στη δουλειά του, χτίζει σιγά σιγά γέφυρες με τους «δύσκολους» μαθητές του, και αναπτύσσει σχέσεις με τους συναδέλφους του.
Βασισμένο στην εμπειρία του ίδιου του συγγραφέα ως καθηγητή, το Ανάμεσα στους τοίχους είναι ένα βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο αφήγημα με θέμα το μικρόκοσμο του σχολείου, διαποτισμένο από την ενέργεια των διαδρόμων και των αιθουσών διδασκαλίας.
Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Βραβείο France Culture/Télérama.
Στο βιβλίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του Λοράν Καντέ στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Φρανσουά Μπεγκοντό και η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2008.

Ενημέρωση από το www.diavasame.gr

Καλημέρα,
Μια σύντομη ενημέρωση:
1. Από το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου οι κριτικές μας αναρτώνται στη biblionet, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που είναι η βάση δεδομένων με όλα τα βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα. Σταδιακά θα αναρτηθούν και όλες οι κριτικές μας του 2008.
2. Στην τακτική ανά 15νθήμερο στήλη του, διαβάστε τις «φρέσκες» σημειώσεις του Κώστα Κατσουλάρη με τίτλο "Τι είναι ένα καλό βιβλίο;".
3. Αφιέρωμα στη Σκανδιναβική λογοτεχνία. Η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας της Νορβηγίας μας έστειλε επιστολή και μεταξύ των άλλων, μας έγραψε: …ευχαριστούμε πολύ για τη τιμή που μας κάνετε και για το πολύ ωραίο άρθρο για τη Σκανδιναβική λογοτεχνία. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι φέτος θα συμμετάσχουμε όλες οι χώρες με κοινό περίπτερο στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, αυτή η κοινή παρουσίαση ήταν μια ότι πρέπει εισαγωγή.

Γιώργος Πιπερόπουλος
Συντάκτης και Admin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση