Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Κάτι για τις γνώσεις μας

Το βιβλίο της ολικής άγνοιας
John Lloyd
Εκδ Πατάκη

Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο Άτλας κουβαλούσε στους ώμους του τη Γη, ότι ο Νέρωνας έπαιζε τη λύρα του όταν καιγόταν η Ρώμη, ότι ο Ερρίκος Η΄ είχε έξι συζύγους, ότι η σαμπάνια εφευρέθηκε από τους Γάλλους, ότι το Έβερεστ είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, ότι οι καμήλες αποθηκεύουν νερό στις καμπούρες τους και ότι ο άνθρωπος έχει πέντε αισθήσεις, τότε πραγματικά χρειάζεστε αυτό το βιβλίο. "Επειγόντως". Ο Τόμας Έντισον δήλωσε ότι δεν ξέρουμε ούτε το ένα εκατομμυριοστό του 1% του οτιδήποτε· ο Μάρκ Τουέιν πίστευε ότι απαιτούνται 8 εκατομμύρια χρόνια για να αποκτήσει κανείς άρτια γνώση μόνο των μαθηματικών· ο Γούντυ Άλλεν είπε ότι κάποιοι πίνουν αχόρταγα από το ποτάμι της γνώσης, ενώ άλλοι κάνουν απλώς γαργάρες. Το "Βιβλίο της ολικής άγνοιας" ρίχνει άπλετο φως σε μια ερώτηση που έχει απασχολήσει φιλοσόφους, επιστήμονες, συγγραφείς, πολιτικούς και κάθε νοήμονα άνθρωπο μεγαλύτερο ενός βρέφους σε όλη τη διαδρομή της Ιστορίας: "τι είναι αλήθεια και τι είναι παραμύθια;"
Ένας εκτενής, απολαυστικός και πάνω απ' όλα αποκαλυπτικός κατάλογος των παρανοήσεων, των σφαλμάτων και των μύθων σε όλο το πεδίο της "κατακτημένης γνώσης", που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο μπαίνει κανείς στον κόπο να πάει σχολείο.

Πραγματική ιστορία

Τριεστίνα
Νίκος Α. Καββαδίας

εκδ Εστία

Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε γνωστή με το χαϊδευτικό όνομα Τριεστίνα, από Τριέστι (Trieste) από όπου καταγόταν. Καρπός του έρωτα της Μαρίας Ντενέγκρι και του Μπρούνο Στάιν, αξιωματικού του αυστριακού στρατού, έζησε έντονη ερωτική ζωή, παντρεύτηκε, δεν συμβιβάστηκε όμως ποτέ και η ιατρική παρέμεινε πάντα η μοναδική της αγάπη.
Η νεαρή γιατρός με τις ικανότητές της μεσουράνησε στην Πόλη για να μείνει εντέλει στη μνήμη των απογόνων της περίπου ως πρόσωπο θρυλικό.

Στείλε κριτική και μπες σε κλήρωση για ένα βιβλίο!


Τώρα το www.AboutBooks.gr σού δίνει την δυνατότητα να στείλεις κριτική για κάποιο βιβλίο και να μπεις σε κλήρωση να κερδίσεις κάποιο τίτλο. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα δημοσιευτούν την επόμενη στην ιστοσελίδα μας (www.aboutbooks.gr). Τα δώρα θα διανεμηθούν από τα γραφεία του AboutBooks.gr για τους νικητές στην Αθήνα και ταχυδρομικώς για τις άλλες περιοχές.
Για να συμμετέχετε στην κλήρωση θα πρέπει να γράψετε όνομα και επίθετο και να στείλετε το email σας το οποίο δεν θα δημοσιεύτει.
Μην ξεχνάτε οι κριτικές περιλαβάνουν την άποψη σας για το βιβλίο και κατά κανένα τρόπο δεν πρέπει να κρίνετε κριτικές άλλων αναγνωστών.

Προσωπικές αλήθειες

ΟΠΩΣ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ
Νίκος Σιδέρης

εκδ Μεταίχμιο
Κατηγορία: Επιστήμες του ανθρώπου


Δεκάδες λόγια, απροετοίμαστα, ανεπιτήδευτα, παιδεμένα• μικρά κατορθώματα της ομιλίας, διακριτικά μνημεία αξιοπρέπειας μες στην αντιξοότητα, που αναδύθηκαν φευγαλέα, αποκαλύπτοντας μορφές σημαδιακές στη μαγική σκηνή της ψυχανάλυσης.
Όπως ειπώθηκαν εκεί κι ακούστηκαν, έτσι διαβάζονται• με ημερωμένη συγκίνηση, με σεβασμό, με το κεφάλι γερμένο λίγο πλάι και με το βλέμμα να φεύγει κάθε τόσο πάνω πλάγια ή λοξά και κάτω — προς το διαλογισμό ή τη μνήμη. Ψιχία ψυχής, μουσική ξεχασμένη κι αντίδωρο γόνιμο, που σώζουν ό,τι πιο πολύτιμα ανθρώπινο μες στη φτηνή χλιδή των ημερών μας.
Προσωπικές αλήθειες και μυστικά με ιδιαίτερη σημασία και εκφραστική ευστοχία βγαίνουν από τον ιδιωτικό χώρο της ψυχανάλυσης για να διασταυρωθούν μεταξύ τους και να μας συναντήσουν με ειλικρίνεια και απλότητα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ FM 99.2

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, 27 Μαρτίου 2009
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ FM 99.2

O ΜΕΛΩΔΙΑ FM 99.2 (www.melodia.gr), σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη, διοργανώνει 3ήμερο διαγωνισμό με δώρα 2 σειρές βιβλίων της σειράς Παράσταση. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία που επιλέχθηκαν για τον διαγωνισμό θα βρείτε στο παρακάτω αρχείο PDF (24 σελ., συμβατότητα: Acrobat 6)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
http://www.nnet.gr/downloads/theatro-melodia-27.3.09-red.pdf



Για του φίλους του Ιστορικού μυθιστορήματος

ΣΟΦΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Γιώργος Λεονάρδος
εκδ Λιβάνη


1472. H πριγκίπισσα Ζωή Παλαιολογίνα προσφέρεται ως σύζυγος στον Ιβάν Γ΄ τον Μέγα. Το όνομά της αλλάζει σε Σοφία. Το Βυζάντιο "εισβάλλει" στη Ρωσία, αναδεικνύοντάς τη σε αυτοκρατορία... Από το Μυστρά στη Ρώμη κι από εκεί στη μεσαιωνική και σκοτεινή Μόσχα. Η πορεία της Ζωής-Σοφίας Παλαιολογίνας καθρεφτίζει την κατάρρευση ενός πολιτισμού και την ανατολή ενός καινούριου.
Κληρονόμος των αυτοκρατορικών τίτλων της Δεύτερης Ρώμης, της κατακτημένης πια Κωνσταντινούπολης, η τολμηρή πριγκίπισσα του Βυζαντίου ξέφυγε από τις μηχανορραφίες του Βατικανού για να δημιουργήσει, ως σύζυγος του Ιβάν Γ΄, το μεγαλείο της Τρίτης Ρώμης, της αναδυόμενης, δηλαδή, Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η γιαγιά του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού, η πρώτη τσαρίνα της Ιστορίας, η ορκισμένη αντίπαλος των Τουρκομογγόλων Τατάρων, που μέχρι τις μέρες της καταδυνάστευαν τα εδάφη της Ρωσίας, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του καινούριου ιστορικού μυθιστορήματος του Γιώργου Λεονάρδου. Και μας φέρνει σε επαφή με πτυχές της Ιστορίας ελάχιστα γνωστές. Ιστορική πραγματεία, αγωνιώδες θρίλερ, ξύπνημα μνήμης για την πραγματική δύναμη της Ορθοδοξίας, το βιβλίο εισβάλλει με δύναμη ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο χώρο της ιστορικής συνειδητοποίησης.
"Ο Γιώργος Λεονάρδος το έκανε πάλι! Ξύπνησε μέσα μας την ανάγκη να ψάξουμε τις ελληνικές ρίζες της ιστορικής Ρωσίας, ανανεώνοντας και τη λατρεία μας για την Ιστορία. Πράγματι, ο Γιώργος Λεονάρδος ζωντανεύει την Ιστορία". (Ανδρέας Ανδριανόπουλος)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση