Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ένα βασικό βιβλίο για αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν την ιστορία

υπό έκδοση
Ιράκ-Το ολίσθημα του Τσώρτσιλ
Catherwood Christopher

εκδ Γκοβόστης

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι μια από τις σπουδαιότερες πολιτικές φυσιογνωμίες του εικοστού αιώνα, παρόλα αυτά ως Υπουργός Αποικιών της Βρετανίας τη δεκαετία του 1920, διέπραξε ένα ολίσθημα με ολέθριες συνέπειες και σημαντικές επιπτώσεις στον εικοστό πρώτο αιώνα. Ο πολυμαθής και σύμβουλος της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ, Christopher Catherwood, εξετάζει και αναλύει τη δημιουργία της τεχνητής μοναρχίας του Ιράκ από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που εξανάγκασε σε συμβίωση παραδοσιακά εχθρικά λαούς – Σουνίτες μουσουλμάνους Κούρδους, Σουνίτες Μουσουλμάνους Άραβες και Σιίτες Μουσουλμάνους–κάτω από μία ηγεσία.
Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής που δημιούργησε ο Τσώρτσιλ το 1921 οδήγησε τελικά στην άνοδο του Κόμματος Μπάαθ και του Σαντάμ Χουσεΐν και στους πολέμους, στους οποίους ενεπλάκησαν και τα αμερικανικά στρατεύματα, κατά τα έτη 1991 και 2003-2004.
Αψηφώντας ένα παγκόσμιο κύμα εθνικιστικού αισθήματος και την επιθυμία των υποταγμένων λαών για αυτοκυριαρχία, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνέδεσε τα κομμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άθελά του μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Εξωθώντας τους Άραβες υπό τον έλεγχο των Οθωμανών Τούρκων να εξεγερθούν εναντίον της κυριαρχίας της Κωνσταντινούπολης –υποβοηθούμενοι από τον Τ. Ε. Λώρενς – οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια του Α‘ Παγκοσμίου Πολέμου έπεισαν τη φατρία των Χασεμιτών ότι θα κυριαρχούσαν στη Συρία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Βρετανία είχε ήδη υποσχεθεί την περιοχή στους Γάλλους. Προκειμένου να δείξει έμπρακτη μεταμέλεια μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσώρτσιλ δημιούργησε στη Μεσοποταμία το έθνος που ονομάζεται Ιράκ και έκανε τον Χασεμίτη ηγέτη Feisal βασιλιά ενός τόπου με τον οποίο δεν είχε κανένα σύνδεσμο.
Ο Catherwood εξετάζει την απόφαση του Τσώρτσιλ – που αργότερα, το 1958, κατέληξε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της ιρακινής Χασεμιτικής κυβέρνησης και μετέπειτα σε μια σειρά όλο και πιο αιμοδιψών καθεστώτων μέχρι τον τελικό εφιάλτη της ηγεσίας του κόμματος Μπάαθ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν – και προσφέρει μια βάση προς την κατανόηση της φοβερής κληρονομιάς που άφησε πίσω της η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ένα βασικό βιβλίο για αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Ιράκ και να κατανοήσουν πώς οι αποφάσεις ενός άνδρα μπορούν να απειλούν την παγκόσμια ειρήνη δεκαετίες αργότερα.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Πρόγραμμα εκδηλώσεων των εκδόσεων Καστανιώτη (καλοκαίρι 2009)

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της
Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ φαλέρ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Γιάννης Ευσταθιάδης και Χρήστος Χωμενίδης.
Κεντρικό Κτήριο Μουσείου Μπενάκη Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφιάς Αθήνα , 210-36.71.000
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη-Διάττων και το Γραφείο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Δάφνης Καλογεροπούλου Απεικάσματα.
Εισηγητές οι Βγένα Βαρθολομαίου και Νίκος Απέργης.
Deree College Library, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών Γραβιάς 6 Αγία Παρασκευή , 210-6009800,εσ.1380
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009, 7:30 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το Metropolis σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Τζούμα Complete unknown.

Με τον συγγραφέα συνομιλούν οι: Θέμις Μπαζάκα, ηθοποιός και Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης. Metropolis Live Stage Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη (3ος όροφος) Αθήνα , 211-6009766

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009, 8:30 μμ
Η
Βίλα Κομπρέ μεταφέρεται για μια βραδιά στον Κήπο της Καλάζνικοφ.
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Κήπος της Καλάζνικοφ σας καλούν να συναντήσετε τον Αλέξη Σταμάτη και να γνωρίσετε τη Βίλα Κομπρέ. Με τον Αλέξη Σταμάτη συνομιλεί ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή.
Ο κήπος της Καλάζνικοφ - Nouvelle Decadence

Εμμ. Μπενάκη 87 Αθήνα , 210-38.13.685
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009, 7:00 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Κωνσταντίνο Τζούμα και να γνωρίσετε το νέο βιβλίο του Complete unknown. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του.
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου
Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0), Α. Παπανδρέου 35 (θέση Ψαλίδι)Μαρούσι , 210-6100266
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009, 9:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Μιχάλη Μοδινού Επιστροφή.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η καθηγήτρια Εύη Αστρίτη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Παναγιώτης Μαγκλάρας με το πιάνο του και η Λιάνα Μήνια με το φλάουτο και το τραγούδι.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Art Cafe «Σουίτα» Στρ. Σαράφη 18
Τρίκαλα, 24310-35170
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009, 8:30 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Το Βιβλίο σας προσκαλούν να συναντήσετε τον συγγραφέα του βιβλίου Επιστροφή Μιχάλη Μοδινό.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του.

Περίπτερο βιβλιοπωλείου «Το Βιβλίο» στην Έκθεση Βιβλίου Λάρισας

Κεντρική πλατεία Λάρισας
Λάρισα , 2410-286149
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009, 9:00 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και η Κινηματογραφική Λέσχη Σαλαμίνας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Τζούμα Complete unknown. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του.
Δημαρχείο Αμπελακίων
Σικίνου 2 Αμπελάκια Σαλαμίνας
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009, 12:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ianos προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να βοηθήσουν τον Άλκη να βρει την εξαφανισμένη αδερφή του, Ελένη, στην παρουσίαση του βιβλίου του
Αλέξη Σταμάτη Ο Άλκης και ο λαβύρινθος. Το βιβλίο θα παρουσιάσει με θεατρικό παιχνίδι η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή. Ianos Σταδίου 24 Αθήνα , 210-3217917
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009, 8:30 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη, η Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτισμού Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου Όροφος μείον ένα.Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσει ο ποιητής και μεταφραστής Δημήτρης Αθηνάκης. Ποιήματα θα διαβάσει η ποιήτρια.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών Νίκου Νικολάου 20 Σέρρες , 23210-98550
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009, 8:30 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας Χορόσκιοϊ και περιχώρων καταγομένων στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ι. Δεύτου Σμύρνη, συγγνώμη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αναστάσιος Νεράντζης, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Νικαίας – Κορυδαλλού, Χάρης Σαπουντζάκης, Επίτιμος σχολικός σύμβουλος – Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας – Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Νέας Ιωνίας.
Την συζήτηση θα συντονίσει η
Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου, ιστορικός – φιλόλογος – προϊσταμένη του 2ου Γραφείο Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά – Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας.
Κατά την εκδήλωση θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας των ελληνικών σχολείων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ανατολικής Θράκης και της λοιπής Ανατολής καθώς και της Μαγνησίας Μ. Ασίας.

Αιθ. Λουτρού Χαμάμ Μυλάσσων και Αρμενίων Προσκόπων, εντός του 3ου Γυμνασίου Νικαίας Νίκαια , 210-49.17.751
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009, 7:30 μμ

Το
104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη Σπλιτ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος, Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας, Αλέξης Καλοφωλιάς, μουσικός-μεταφραστής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη. 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης Θεμιστοκλέους 104 Αθήνα , 210-38.26.185
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009, 7:30 μμ

Το
104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Τσιλιμίδη Όταν κρεμάσουν τις όμορφες.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας
Μάνος Ελευθερίου και ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.
O
Αντώνης Βαρδής με την κιθάρα του και η Ελένη Δήμου με τη συνοδεία του συνθέτη Γιάννη Στεργίου θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους του Μάνου Τσιλιμίδη. 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης Θεμιστοκλέους 104 Αθήνα , 210-3826185
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009, 7:00 μμ

Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public Βόλου σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Κωνσταντίνο Τζούμα και να γνωρίσετε το νέο βιβλίο του Complete unknown. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του.Public Βόλου Ογλ 28 & Ι. Κονταράτου 9 (πεζόδρομος)Βόλος, 24210-22904
Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009, 1:00 μμ

Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το Public Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν να συναντήσετε τον Κωνσταντίνο Τζούμα και να γνωρίσετε το νέο βιβλίο του Complete unknown. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του. Public Θεσσαλονίκης Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos (επίπεδο 0),11ο χλμ. Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Νέων Μουδανιών Θέρμη, Θεσσαλονίκη , 2310-472633
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009, 8:30 μμ

Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Μεθενίτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ Φαλέρ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σοφία Π. Χριστοπούλου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Χρήστος Αθαν. Μούλιας, Δικηγόρος-Συγγραφέας. Η συγγραφέας θα σχολιάσει και θα δεχθεί ερωτήσεις για το βιβλίο της. Για πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο Μεθενίτη, Κανακάρη 185, Πάτρα τηλ. 2610-274147 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Κορύλλων 2 Πάτρα , 2610-274147

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009, 8:30 μμ

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Θηραϊκός Κύκλος σας προσκαλούν σε μια βραδιά πολιτισμού με τίτλο «Ωδή στη Σαντορίνη». Θα παρουσιαστούν τα έργα των συγγραφέων Κώστα Αρκουδέα Τα κατά Αιγαίον Πάθη, Αλέξανδρου Ασωνίτη Κι ο γλάρος αψηλά πετά, μα χαμηλοκοιτάζει και Αλέξη Σταμάτη Μητέρα Στάχτη. Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά, Σαντορίνη

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009, 8:30 μμ
Οι
Εκδόσεις Καστανιώτη και το Metropolis live stage σας προσκαλούν στο νουάρ πάρτι για την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου Ελληνικά Εγκλήματα 3 - Δεκατρείς αστυνομικές σε επιμέλεια του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Θα παρευρεθούν οι συγγραφείς του τόμου: Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Σέργιος Γκάκας, Νίκος Γριπιώτης, Τίτινα Δανέλλη, Βασίλης Δανέλλης, Αθηνά Κακούρη, Ιερώνυμος Λύκαρης, Πέτρος Μάρκαρης, Πέτρος Μαρτινίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αλέξης Σταμάτης, Φίλιππος Φιλίππου. Αποσπάσματα από τις ιστορίες θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Πέρης Μιχαηλίδης, Μηνάς Χατζησάββας και Δήμητρα Χατούπη. Στο πιάνο ο Δημήτρης Μαραμής.

Metropolis Live Stage
Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη
Αθήνα , 211 6009766

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009, 8:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας τέχνης παίδευσις και τα βιβλιοπωλεία Παιδεία σας προσκαλούν στη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μήτσου Κασόλα Νίκος Καββαδίας: Ο δαίμονας χόρευε μέσα του.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μαρία Κυριάκη, συγγραφέας, Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα ζωντανέψουν οι ηθοποιοί Γιάννης Καρούνης και Αντώνης Χαντζής. Μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία θα τραγουδήσουν η Ειρήνη Γιαννούλα και ο Ευάγγελος Δημάκης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αγγελική Κασόλα.
Ξενοδοχείο Ανατολή, Λίμνη Πλαστήρα, Νεοχώρι Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων,
24410.23025

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009, 6:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και τα Hondos Center Ομόνοιας σας προσκαλούν στο βιβλιοπωλείο του καταστήματος να συναντήσετε τη συγγραφέα Ελισσάβετ Παπαδοπούλου και να γνωρίσετε το νέο της βιβλίο Αγαπώντας τις ερωμένες του.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της.
Hondos Center Ομόνοια Πλατ. Ομονοίας 4 Αθήνα , 2105282800

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009, 6:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και τα Hondos Center Γλυφάδας σας προσκαλούν στο βιβλιοπωλείο του καταστήματος να συναντήσετε τη συγγραφέα Ελισσάβετ Παπαδοπούλου και να γνωρίσετε το νέο της βιβλίο Αγαπώντας τις ερωμένες του.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της.
Hondos Center Γλυφάδα Αγ. Κωνσταντίνου 2 & Λαζαράκη 5 Γλυφάδα , 210 8910900

Ο σκοπός του αφηγητή...

Η ελεημοσύνη των γυναικών
Μήτσου Ανδρέας
εκδ Καστανιώτη
πρώτη έκδοση: Ιούνιος

Ο μυστηριώδης θάνατος ενός πεκινουά. Η λαχτάρα ενός άντρα για το γυναικείο μαγιό. Ο καθηγητής και η φάρσα του σε βάρος των μαθητών του. Η Αμερικάνικη Βοήθεια. Το αγόρι και η τερατώδης σουπιά. Ο μαραθωνοδρόμος του χωριού. Το γλυκό ραβανί και το φιδάκι. Μία έκρηξη αυγών. Το όνομα ενός θρυλικού τερματοφύλακα. Ο άγνωστος στα κάγκελα του σχολείου. Μια μεθυσμένη κατσίκα. Ο κλέφτης μιας τραγιάσκας στο μετρό.
Στην "Ελεημοσύνη των γυναικών" ο συγγραφέας αλιεύει από το βυθό της πραγματικότητας το παράδοξο και το ονειρικό. Οι ήρωές του, ακροβάτες του δράματος ή της μαύρης κωμωδίας, πρωταγωνιστούν σε ιστορίες θαυμαστές. Σε περιστατικά που εκτυλίχθηκαν κάποτε στη ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου, αλλά εκείνος δεν τα έλαβε υπόψη του. Ξαφνικά, με το βιβλίο αυτό, αποφασίζει να τα αφηγηθεί. Τα διαστρεβλώνει όμως και τα παραποιεί. Θέλει ίσως να εξαπατήσει; Ή οι σκοποί του είναι ακόμα πιο σκοτεινοί;

Έρμαιο των παθών της

Σημάδι στο στήθος
Βογιατζή - Χαραλάμπη Ειρήνη
εκδ Άγκυρα

Ένας άγνωστος και στυγνός εκβιαστής απειλεί τη ζωή της Σιράνας Δούκα, συζύγου ενός μεγάλου κοσμηματοπώλη της Θεσσαλονίκης, του Iάκωβου Δούκα. Eκείνη, έρμαιο των παθών της, υποκύπτει στις απαιτήσεις ζώντας σ' έναν απόλυτο φόβο.
O έρωτας, η περιπέτεια, η διαφθορά, η προσφυγιά αλλά και η ανιδιοτέλεια πλέκουν τα δίχτυα τους γύρω από τους ήρωες, που προσπαθούν να ισορροπήσουν σ' ένα τεντωμένο σχοινί.
Aρμένιοι, Πόντιοι και Θεσσαλονικείς συνυπάρχουν και στριφογυρίζουν γύρω από ένα γαϊτανάκι μυστηρίου, ανατροπών, συμπτώσεων και αφανέρωτων μυστικών σ' ένα μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη και το Eρεβάν, από το 1915 μέχρι το 2001.

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Αλλαγή ιδιοκτησίαςστην Εμπειρία Εκδοτική.
Οι μετοχές που κατείχαν οι αδελφές Χάρις και Βασιλική Κανελλοπούλου πέρασαν στα χέρια των Νίκου Χατζόπουλου, Αναστάσιου Βογιατζή και Στέλιου Κανάκη, με άλλα λόγια την Εμπειρία Εκδοτική αγόρασαν οι Εκδόσεις Οξύ! Εντελώς άλλης κατεύθυνσης οι δύο εκδοτικοί οίκοι, θα διατηρήσουν, προφανώς, την αυτονομία τους σε ό,τι αφορά τις εκδοτικές επιλογές τους. Η Εμπειρία Εκδοτική είναι δημιούργημα του Γιώργου Κανελλόπουλου, ανθρώπου με ταλέντο και ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Οι κόρες του, αφού συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία του οίκου επί διετία, αποφάσισαν εν τέλει να τον πουλήσουν. Η Εμπειρία στεγάζεται πλέον στην Θεμιστοκλέους 80.
Μεταφράστηκε στα γαλλικά από τον Μισέλ Βόλκοβιτς, και κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις L΄ Ηarmattan, το αφήγημαΓάντια με χέριατης Μαρίας Ευσταθιάδη (Γαβριηλίδης, 1996). Κάτι όχι παράδοξο για μια συγγραφέα με αναζητήσεις στη φόρμα και τη θεματολογία, η οποία παρακολούθησε πάντα από κοντά τα ευρωπαϊκά ρεύματα.
Συγκροτήθηκεσε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων.
Πρόεδρος, όπως αναμενόταν μετά την ψηφοφορία, αναδείχθηκε ο Αλέξης Ζήρας.
Αντιπρόεδρος θα είναι η Έλενα Χουζούρη, γενικός γραμματέας ο Γιώργος Ξενάριος, ταμίας ο Ιωσήφ Βεντούρας και μέλη οι Κώστας Κατσουλάρης, Στάθης Κουτσούνης, Πέτρος Τατσόπουλος Ένοχα Μυστικά λέγεται το νέο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου (Καστανιώτης). Από το 1993 που έκανε τη στροφή στο γράψιμοήδη, βέβαια, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης είχε περίπου εγκαταλείψει το θέατρο και το τραγούδι- με την Πρόβα του νυφικούέχει γράψει αισίως οκτώ μυθιστορήματα.

Τα παιδιά που έρχονται απ΄ τη θάλασσα...

Η ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Στα βιβλία της δεν διστάζει να ασχοληθεί με θέματα που θεωρούνται δύσκολα για τις μικρές ηλικίες, είτε αυτά αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα συναισθήματα είτε είναι κοινωνικά, όπως το θέμα αυτού του βιβλίου που αφορά τους πρόσφυγες. Χωρίς να απλοποιεί το θέμα, το τοποθετεί στο επίπεδο των παιδιών ηλικίας μέχρι 9 χρόνων, δουλεύοντάς το μέσα από τις εμπειρίες δύο συνομήλικων ηρώων. ΣτοΠαιδί από τη θάλασσα (Εικ. Σπύρος Γούσης, Εκδ. Πατάκη, 2009) όλα ξεκίνησαν από κάτι πολύ παιδικό: το όνειρο για ένα ταξίδι. Ήταν ταξίδι που οδήγησε, όπως συμβαίνει συχνά στα όνειρα, σε τρομακτικές περιπέτειες, στην πραγματικότητα όμως σε τρομακτικές καταστάσεις. Για τον Φοίβο ήταν ένα ταξίδι παιχνιδιού σε μια πολύχρωμη πλαστική βάρκα. Για τον Χασάν, τον μικρό Αφγανό, αλλά και για τον παππού του Φοίβου, που πριν από πολλά χρόνια είχε έρθει κυνηγημένος από τη Σμύρνη, ήταν ταξίδι πραγματικό. Όταν προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, το όνειρο πήρε άλλη διάσταση για τον καθένα! Είχαν χάσει το στήριγμά τους, την αναφορά τους- τον πατέρα τους, ο ένας σ΄ ένα πολυκατάστημα και ο άλλος στη θάλασσα της ξένης χώρας, αλλά και ο παππούς σε μια μακρινή εποχή είχε βρεθεί άγνωστος μεταξύ αγνώστων σε άλλο τόπο όπως Χασάν. Από εκεί και πέρα, η συγγραφέας αναπτύσσει το θέμα «πρόσφυγες» περιγράφοντάς το με ακρίβεια, ρεαλισμό και χωρίς ψεύτικους συναισθηματισμούς. Ισορροπώντας το γραπτό της, παρουσιάζει με φυσικότητα και σαφήνεια την περιπλοκότητα του ζητήματος καθώς αναφέρει όσα στοιχεία χρειάζονται για να γίνει κατανοητή η νομική κατάσταση και η ψυχολογία του πρόσφυγα Χασάν και αρκετά για τη δράση των ανθρώπων στη χώρα υποδοχής. Το Παιδί από τη θάλασσα εισάγει τα παιδιά σε ένα από τα πολύ σοβαρά σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Είναι ένα πολυεπίπεδο ανάγνωσμα, λογοτεχνικό βιβλίο και παράλληλα βιβλίο κοινωνικής αγωγής.

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ, 2009
(Γράφει η Μαρίζα Ντεκάστρο, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4514750&enthDate=02052009)

Το παράφορο ερωτικό πάθος δύο γαλαζοαίματων

Εστεμμένο πάθος
Διαμαντόπουλος Θανάσης Σ.
εκδ
Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Πότε ένας έρωτας παύει να είναι προσωπική υπόθεση των εμπλεκόμενων και γίνεται παράγοντας του παγκόσμιου ιστορικού δράματος; Το παράφορο ερωτικό πάθος δύο γαλαζοαίματων μπορεί να εξαφανίσει από το χάρτη ένα ιστορικό κράτος, να καταλύσει ένα βασίλειο, να υποδουλώσει έναν μεγάλο λαό για πάνω από έναν αιώνα και να κληροδοτήσει στην Ευρώπη ολόκληρη μνήμες που την οδήγησαν επανειλημμένα στο αιματοκύλισμα; Στην Αγία Πετρούπολη του 18ου αιώνα, στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες των Ρομανώφ, στην Πολωνία του τελευταίου βασιλιά Στανισλάς Αύγουστου Πονιατόφσκυ -ενός από τους πολλούς εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης που δεν μπόρεσαν ποτέ να την ξεπεράσουν-, στην Κριμαία, στο Παρίσι του Διαφωτισμού, στην Πελοπόννησο τις ημέρες του πρώτου ξεσηκωμού του γένους... Αλλά και στο Παρίσι της δεκαετίας του '70, στον απόηχο του φλογισμένου Μάη, όπου ζουν φιλόδοξοι έλληνες πολιτικοί, φοιτητές και εμιγκρέδες. Με πρωταγωνιστές τους εστεμμένους και τους φιλοσόφους του 18ου αιώνα, τον ανερχόμενο στρατηγό Βοναπάρτη, αλλά και τους υποψήφιους διαδόχους του 8αλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν. Με χρονική απόσταση δύο αιώνων εκτυλίσσονται δύο ιστορίες, με τα ερωτικά και τα πολιτικά πάθη να συγχωνεύονται σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη με τελείως απροσδόκητη κάθαρση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση