Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Σύντομα εκδοτικά νέα

Τα ελληνικά βιβλία ταξιδεύουν.
• Το μυθιστορηματικό χρονικό Αμίλητα, βαθιά νερά – Η απαγωγή της Τασούλας (Βραβείο Αναγνωστών, 2007), που είχε κάνει ρεκόρ πωλήσεων όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μεταφράστηκε στα τουρκικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ithaki (μετ.: GüL Oya Fidan).

• Πλώρη για τη Γερμανία έβαλε το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Σουέλ (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2006), όπου θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο (μετ.: Michaela Prinzinger) από τον εκδοτικό οίκο Suhrkamp, ενώ σύντομα θα το απολαύσουμε και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πανουσόπουλου.

• Μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη Αμερικάνικη φούγκα (μετ.: Maurizio De Rosa) από τον εκδοτικό οίκο Crocetti. Στην Κίνα θα βρεθεί το Σεπτέμβριο και για ένα μήνα ο συγγραφέας φιλοξενούμενος της Εταιρείας Συγγραφέων της Σανγκάης. Είναι η δεύτερη χρονιά που η κινεζική Εταιρεία Συγγραφέων καλεί ξένους συγγραφείς στο πλαίσιο του πρόγραμματος Writer in Residence. Ο Αλέξης Σταμάτης θα κάνει μια σειρά παρουσιάσεων με κυριότερη μια διάλεξη για το έργο του στην Εθνική Πινακοθήκη της Σανγκάης.

• Στα τσέχικα μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Host το βιβλίο του Παύλου Μάτεσι Ο παλαιός των ημερών. Η μετάφραση είναι της Σόνιας Ντορνιάκοβα-Στάμου, που είχε επιμεληθεί και τη Μητέρα του σκύλου. Η μητέρα του σκύλου παίζεται από τον Απρίλιο του 2008 στο εναλλακτικό θέατρο “Na Prádle”. Τη θεατρική μεταφορά επεξεργάστηκε ο Τσέχος δραματουργός και συγγραφέας Πάβελ Κόχουτ.

• Την τρίτη έκδοση συμπλήρωσε η Μητέρα του σκύλου στην Ιταλία όπου κυκλοφορεί από τον εκδοτικο οίκο Crocetti. Στις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν, επίσης, τα μυθιστορήματα του Παύλου Μάτεσι Ο παλαιός των ημερών, Πάντα καλά, Μύρτος, ενώ είναι υπό έκδοση και το πρόσφατο μυθιστόρημά του Αλδεβαράν.


• Σχόλια του ιταλικού Τύπου για τον Παύλο Μάτεσι:

Ο Παύλος Μάτεσις είναι σίγουρα ο καλύτερος από τους άρρενες συγγραφείς στην Ελλάδα. – Focus

Παύλος Μάτεσις: ένας σύγχρονος Αριστοφάνης – Gazetta di Parma

GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009

1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ ΣΤΟ GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009
Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009, στο ιστορικό θέατρο Comedie-Francaise στο Παρίσι, έγινε η τελετή απονομής των βραβείων Gourmand World Cookbook Awards 2009.

Η Κινέζικη κουζίνα του Βαγγέλη Δρίσκα βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Βιβλίο Κινέζικης Κουζίνας στον Κόσμο» (1st prize – Best Chinese Cuisine Book in the World).



ΣΕΙΡΑ: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΤΙΤΛΟΣ: Κινέζικη κουζίνα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Δρίσκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ανδρέας Ευσταθίου
ISBN: 978-960-16-3023-6
ΣΧΗΜΑ: 21x27
ΣΕΛΙΔΕΣ: 240
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 29,50 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, καθώς το βιβλίο ήταν συνυποψήφιο με άλλα 11 βιβλία για την κινέζικη κουζίνα από: Καναδά, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστρία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Γαλλία, αλλά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Στον ετήσιο οδηγό του διαγωνισμού (Gourmand Yearbook 2009), που παρουσιάζει τους υποψήφιους της τελικής φάσης, και στο δελτίο τύπου του διαγωνισμού γράφτηκαν για την Κινέζικη κουζίνα τα παρακάτω σχόλια: «Ο Βαγγέλης Δρίσκας επέστρεψε από την Κίνα με πολλές ιδέες και πολλές αναμνήσεις. Ταυτόχρονα, ο Ανδρέας Ευσταθίου τράβηξε εξαιρετικές φωτογραφίες που απαθανατίζουν την κινέζικη πραγματικότητα. Ο Βαγγέλης Δρίσκας έγραψε ένα πρακτικό βιβλίο για την αληθινή κινέζικη κουζίνα. Η αγγλική μετάφραση είναι έτοιμη!».

Η Κινέζικη κουζίνα ήταν το μόνο βιβλίο από την Ελλάδα που συμμετείχε στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού (και στις 55 κατηγορίες του). Το φετινό 1ο Βραβείο απλά επιβεβαιώνει πως ο Βαγγέλης Δρίσκας είναι από τους καλύτερους συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής στον κόσμο.
Άλλωστε, είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής που όλα του τα βιβλία έχουν βραβευτεί στην τελική διεθνή φάση του διαγωνισμού Gourmand World Cookbook Awards:
Το 2008, «2ο Καλύτερο βιβλίο για την κινέζικη κουζίνα στον κόσμο» για το Αθήνα-Πεκίνο, Ημερολόγιο Μαγειρικής για το 2008.


Το 2007, δύο τιμητικές διακρίσεις για το Ένας χρόνος στην κουζίνα του Βαγγέλη Δρίσκα, αυτές του «Καλύτερου βιβλίου τηλεοπτικών συνταγών στον κόσμο» και «Καλύτερης φωτογράφισης βιβλίου μαγειρικής στον κόσμο» για τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Ανδρέα Ευσταθίου.


Το 2005 με την Αρωματική κουζίνα και το 2004 με το Κάθε μέρα σεφ τιμητικές διακρίσεις ως «Καλύτερο βιβλίο μαγειρικής από σεφ στον κόσμο».

Τα Gourmand World Cookbook Awards (www.cookbookfair.com) είναι διεθνής διαγωνισμός που αξιολογεί και βραβεύει τις εκδόσεις μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ για τον κόσμο του φαγητού και του ποτού. Δημιουργήθηκαν το 1995 από τον Edouard Cointreau με σκοπό να επιβραβεύσουν όσους «μαγειρεύουν και πίνουν μέσα από τις λέξεις» και να κάνουν ευρύτερα γνωστά στον κόσμο τα βιβλία της μαγειρικής. Είναι εντυπωσιακό πως για τα βραβεία του 2008 υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό μέσα στο 2007 περισσότερα από 8.000 νέα βιβλία μαγειρικής από 106 χώρες. Κάθε χρόνο λοιπόν ο συναγωνισμός είναι πολύ σκληρός και τα βραβεία είναι εξαιρετικά τιμητικά, τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους εκδότες.
Η Κινέζικη κουζίνα εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008, θεωρώντας πως είναι μια καλή συγκυρία για να γνωρίσουν οι Έλληνες τις γεύσεις τις κινέζικης κουζίνας, όταν η Κίνα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Βαγγέλης Δρίσκας ταξίδεψε και δοκίμασε την αυθεντική κινέζικη κουζίνα, την ερεύνησε και την παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο. Ο Ανδρέας Ευσταθίου φωτογράφισε την κινέζικη πραγματικότητα: αγορές τροφίμων, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές φαγητού, και παρουσιάζει ρεαλιστικά τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Κίνας. Η κινέζικη κουζίνα είναι γοητευτική και πολύπλοκη, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου, όπως ακριβώς και ο κινέζικος πολιτισμός. Οι συνταγές του βιβλίου είναι αυθεντικές μεν, απλοποιημένες δε ως προς την εκτέλεση, για να μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα, χωρίς μεγάλη απόκλιση από την αυθεντική γεύση. Το σημαντικότερο στο βιβλίο είναι πως προτείνονται υποκατάστατα των υλικών τα οποία υπάρχουν σε κάθε ελληνική κουζίνα. Είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει την κινέζικη κουζίνα όπως πραγματικά είναι σήμερα, με πολλές πληροφορίες για τα υλικά, για τις διαφορετικές κουζίνες κάθε περιοχής, για τη γαστρονομική σκηνή του Πεκίνου και για την «αυτοκρατορική κουζίνα», της οποίας τα μυστικά αποκαλύφτηκαν ακόμη και στους Κινέζους σχετικά πρόσφατα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Βαγγέλη Δρίσκα www.driskas.com για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητές του και επικοινωνήστε μαζί του στο info@driskas.com.

Στο τελευταίο μου βιβλίο...

Το προτελευταίο σκαλοπάτι
Σαρή Ζωρζ
εκδ Πατάκης

"Δεν κουραζόμουν γράφοντας τα βιβλία μου. Τους είχα πάντα όλους γύρω μου, ανθρώπους αληθινούς, ζωντανούς ακόμα κι όταν είχανε πια πεθάνει. Έτσι ήταν κι η μητέρα μου - νεκρή από χρόνια, όμως ολοζώντανη όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο, και το άλλο, και το άλλο... Κι έτσι ολοζώντανη έμεινε στη μνήμη μου η τρέλα της, που πολύ αργότερα μάθαμε ότι δεν ήταν τρέλα αλλά μια νόσος γνωστή σήμερα στον καθένα - αλτσχάιμερ.

Στο τελευταίο μου βιβλίο, αισθάνθηκα την ανάγκη να χαρίσω στην Έμμα τη ζωή που δεν είχε, το τέλος μιας δυναμικής γυναίκας, ικανής να ξεπεράσει τον πόνο και να σταθεί στα πόδια της αυτάρκης κι αξιοπρεπής".

Ζ.Σ.


Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
Ολα για τη μητέρα της

Το νέο μυθιστόρημα «Το προτελευταίο σκαλοπάτι» («Πατάκης») της Ζωρζ Σαρή είναι ένας φόρος τιμής στη μητέρα της.

Ολοι οι ήρωες και οι ηρωίδες των προηγούμενων βιβλίων της περνούν από αυτό και περιστρέφονται γύρω από το κεντρικό πρόσωπο της Εμμας. Κι αυτή αφηγείται τη δική της ιστορία, που πέρασε από τα σαράντα κύματα του νεοελληνικού βίου. Σημειώνει η συγγραφέας: «Δεν κουραζόμουν γράφοντας τα βιβλία μου. Τους είχα πάντα όλους γύρω μου, ανθρώπους αληθινούς, ζωντανούς ακόμα κι όταν είχανε πεθάνει. Ετσι ήταν η μητέρα μου -νεκρή από χρόνια, όμως ολοζώντανη όταν έγραφα το πρώτο μου βιβλίο, και το άλλο, και το άλλο... Αισθάνθηκα την ανάγκη να χαρίσω στην Εμμα τη ζωή που δεν είχε, το τέλος μιας δυναμικής γυναίκας, ικανής να ξεπεράσει τον πόνο και να σταθεί στα πόδια της αυτάρκης κι αξιοπρεπής».
Β.Κ.Κ.

Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα

Ήρωες και εραστές
Γουότερς Πολ
εκδ Μεταίχμιο

Στο τέλος του τρίτου αιώνα π.Χ., καθώς ο πολυετής πόλεμος της Ρώμης με την Καρχηδόνα πλησίαζε στο τέλος του, μια νέα απειλή έκανε την εμφάνισή της στην Ανατολή – ο αδίστακτος, φιλόδοξος βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε΄, ο οποίος έκανε επιδρομές στις ανεξάρτητες πόλεις-κράτη της Ελλάδας και απειλούσε την ίδια τη Ρώμη.
Με φόντο την ιστορική αυτή περίοδο, ο Μάρκος, ένας νεαρός Ρωμαίος, σαλπάρει από την Ιταλία για Κέρκυρα με τον πατέρα του. Στο ταξίδι τούς στήνουν ενέδρα πειρατές με αρχηγό τον άγριο Δικαίαρχο. Ο πατέρας του Μάρκου θυσιάζει τη ζωή του για να σώσει τον γιο του.
Ο Μάρκος ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι πνευματικής και συναισθηματικής εξέλιξης που θα διαπλάσει καταλυτικά τον χαρακτήρα του. Γίνεται έμπιστος μεγάλων στρατηγών και πολιτικών και μπλέκεται στην καρδιά της πολεμικής σύγκρουσης, ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας σε μια εποχή πολιτικών αναταραχών και πολιτισμικών αλλαγών. Το ταξίδι του θα τον οδηγήσει να εκπληρώσει το απρόσμενο πεπρωμένο του. Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα για την αγάπη, την απώλεια και τέλος τη λύτρωση.

Οικολογική επικοινωνία

Αγαπητοί αναγνώστες,

Ως εκδοτικός οίκος με περιβαλλοντικές ανησυχίες, τυπώνουμε τα βιβλία μας σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών χλωρίου και φιλικό προς το περιβάλλον. Καθώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό για το περιβάλλον, είναι πρωταρχική μας ευθύνη να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ό,τι περισσότερο μπορούμε, ξεκινώντας από τη μείωση της έντυπης αλληλογραφίας μας.

Μειώνοντας την έντυπη αλληλογραφία μας επιτυγχάνουμε:
• Μείωση του χρησιμοποιούμενου χαρτιού.
• Μείωση των εκπομπών άνθρακα.
• Μείωση των σκουπιδιών.
• Αμεσότερη ενημέρωση για τους νέους τίτλους, καθώς ενημερώνεστε ηλεκτρονικά τη στιγμή της κυκλοφορίας τους και όχι τη στιγμή κυκλοφορίας του καταλόγου μας.
Για τους λόγους αυτούς, και κατόπιν της αποστολής της αλληλογραφίας μας στα μέλη της Λέσχης Αναγνωστών και του Fan club των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν επιθυμείτε να παραλαμβάνετε πλέον τις ενημερώσεις μας μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (κατάλογος βιβλίων, αποσπάσματα, εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή).
Παρακαλούμε, για να επιλέξτε τον τρόπο αποστολής της αλληλογραφίας που επιθυμείτε, καθώς και την επιλογή Ανανέωση Εγγραφής σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει ανανέωση για το 2009 και θέλετε να λάβετε την αλληλογραφία μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας.
Εσείς κι εμείς πάντα σε επαφή!
Με εκτίμηση, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση