Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Συγκλονιστικές προσωπικότητες

Ο Μονόφθαλμος
Και άλλες πειρατικές ιστορίες
Κατερίνα Καριζώνη
εκδ Καστανιώτη

Στον «Μονόφθαλμο» και στις άλλες πειρατικές ιστορίες αυτού του βιβλίου έρχονται στο φως συγκλονιστικές προσωπικότητες της ελληνικής πειρατείας, άγνωστες μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό: ο καπετάν Τρομάρας, ο Ιωάννης Καψής, ο ιππότης-πειρατής Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, ο Σπύρος Φραγκόπουλος από την Κεφαλλονιά, ο Τζιοβάννι Δελοκάβο από την Ανάφη, ο ιππότης κύριος Τερεμώ από τη Νάξο, και πολλοί άλλοι πειρατές και κουρσάροι που πέρασαν στον θρύλο, αλλά παρέμειναν στο περιθώριο της επίσημης Iστορίας· άνθρωποι ακραίοι, κυνηγημένοι, επαναστάτες και ταυτόχρονα κολασμένοι, που έζησαν σε δικές τους αυτόνομες κοινότητες με ιδιαίτερους νόμους και κώδικες ηθικής, ίδρυσαν βασίλεια, κατέλυσαν δυναστείες, και δημιούργησαν ολόκληρη μυθολογία γύρω από τη ζωή και τη δράση τους.

Mια περιπλάνηση στις θρυλικές ρότες του Αιγαίου, μια γοητευτική ματιά στο ζήτημα της πειρατείας, όπως αναδύεται από τη λογοτεχνική αφήγηση και τη μελέτη των ιστορικών αρχείων της εποχής.

Λογοτεχνία και μουσική: Αφιέρωμα στον διάσημο Johnny Cash

Τοποθεσία: Floral, Πλατεία Εξαρχείων
Ημερομηνία: Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 21.00

Το πρόσφατα ανακαινισμένο καφέ FLORAL- Books+coffe στα Εξάρχεια, αφιερώνει μία βραδιά στο διασημότερο τραγουδιστή του ροκ εν ρολ και της κάντρι όλων των εποχών, Johnny Cash, με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel "Johnny Cash", του Ράινχαρντ Κλάιστ από τις εκδόσεις Οξύ.
Ο βραβευμένος κομίστας Ράινχαρντ Κλάιστ αφηγείται με εντυπωσιακές εικόνες την πολυτάραχη ζωή του "άντρα με τα μαύρα": από τη θρυλική συναυλία στις Φυλακές Φόλσομ και τα προβλήματα της δεκαετίας του ’60, μέχρι την εντυπωσιακή επάνοδό του στο πλευρό του παραγωγού Ρικ Ρούμπιν.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο, που σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον άνθρωπο Johnny Cash και τα τραγούδια του.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης και o Θανάσης Μήνας, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι με τα τραγούδια του Johnny Cash, από τα πρώτα μέχρι τα τελευταία, όπως και από συνεργασίες, διασκευές άλλων καλλιτεχνών, σχήματα που συμμετείχε, με παράλληλη προβολή των video clip του.
Η μουσική από τον DJ Cpt_Steel θα κινηθεί στα πλαίσια του rock ‘n’ roll, country, country rock.

Ξεκαρδιστικό αλλά και αποκαλυπτικό

Πιστός για ένα χρόνο -
Ζώντας 365 μέρες σύμφωνα με τις γραφές
JAKOBS J.A.
εκδ Intro Books

Αναπόσπαστο μέρος όλων των πολιτισμών από τις απαρχές της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, η θρησκεία καθορίζει, άμεσα και έμμεσα, τις ζωές όλων μας, ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ο A.J. Jacobs, αρχισυντάκτης του περιοδικού Esquire, αποφάσισε να εναγκαλιστεί τις διδαχές του χριστιανισμού, και να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο τηρώντας κατά γράμμα τις Γραφές. Έτσι, ορκίζεται να ακολουθεί τις Δέκα Εντολές. Να αυξηθεί και να πληθυνθεί. Να αγαπάει το γείτονά του. Αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει και άλλους, λιγότερους διαφημισμένους, κανόνες, όπως: να μη φοράει ρουχισμό φτιαγμένο από διάφορα υλικά. Να μάθει να παίζει δεκάχορδη άρπα. Και να πετροβολά τους μοιχούς. Το πνευματικό ταξίδι στο οποίο αφιερώνει τον εαυτό του αποδεικνύεται στην πορεία ξεκαρδιστικό αλλά και αποκαλυπτικό, προσωπικό αλλά και πανανθρώπινο, και κάνει τον αναγνώστη να δει το πιο επιδραστικό βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας με καινούργια ματιά.

O Α. J. Jacobs είναι αρχισυντάκτης της αμερικανικής έκδοσης του Esquire. Έχει γράψει τα βιβλία America Off-Line, My Out-Sourced Life και The Know-It-All. Έχει συνεργαστεί με τους New York Times και το περιοδικό New York. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Η παρατήρηση των νεφών

Οδηγός του ανέμελου παρατηρητή των νεφών
PRETOR-PINNEY GAVIN
εκδ Κέδρος

Σύννεφα που θυμίζουν ιπτάμενους δίσκους. Σύννεφα με τη μορφή του Άμπερτ Άϊνστάιν και του Μπομπ Μάρλεϊ. Σύννεφα προάγγελοι καλοκαιρίας, αλλά και σύννεφα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη σεισμών. Κάθε φορά που κοιτάζουμε τον ουρανό, το θέαμα δεν είναι ποτέ το ίδιο υποστηρίζει ο ιδρυτής της Cloud Appreciation Society Γκάβιν Πρέτορ-Πίνεϊ σ’ αυτή την απολαυστική και διαφωτιστική περιήγηση στους ουρανούς. Ο συγγραφέας, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες, μας ξεναγεί στα άστατα, εφήμερα όσο και εκκεντρικά μέλη της «συννεφένιας» οικογένειας υποστηρίζοντας ότι είναι η ποίηση της φύσης και ότι είναι άδικο να παραπέμπουν σε συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Ο Οδηγός του ανέμελου παρατηρητή των νεφών δεν είναι μελέτη μετεωρολογίας. Είναι ένα πρωτότυπο μανιφέστο υπεράσπισης μιας άσκοπης αλλά άκρως αναζωογονητικής δραστηριότητας: της παρατήρησης των νεφών.

Πάσχει από μανία πόλεως

ΜΑΝΙΑ ΠΟΛΕΩΣ
ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
εκδ Κέδρος

Τι μένει από μια πολιτεία που βυθίζεται στη μνήμη και αναζητά το πρόσωπό της; Τι διασώζεται από την ώχρα των αρχοντικών της και τη μυρωδιά του καπνού; Αναζητώντας την πόλη, ο αφηγητής αντιλαμβάνεται το σώμα του να γίνεται οθόνη, όπου προβάλλονται οι εικόνες των κτιρίων της, τα πλήθη των εξόριστων και των προσφύγων, ο ιός της κόκκινης φλόγας, τα φλεγόμενα δολάρια των αριστοκρατών και το πιάνο στη θάλασσα χάριν παιδειάς, η σιωπή των πέτρινων χρόνων και οι τρελοί χοροί στο Φαληρικόν. Ο αφηγητής ανασύρει όσα απαιτούνται για να δικαιολογηθεί ότι πάσχει από μανία πόλεως, αλλά και για να αποδείξει την αδυναμία της μνήμης του να αναπαραστήσει πιστά όσα ανεβαίνουν ως έργο χρόνια τώρα μέσα του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση