Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Για να ξεκαθαρίσει εκκρεμότητες από το παρελθόν ...

Βασανιστές
Θοδωρής Κ. Ραχιώτης
εκδ Καστανιώτη

Το πρωί της πρώτης μέρας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο κύριος Λάμπρος Π., ένας μοναχικός Έλληνας που ζει στο Φεργκέσενχαϊμ της Γερμανίας, προετοιμάζεται για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης. Δούλεψε χρόνια στο κονσερβοποιείο της «Frisch Fleisch» και, παρόλο που έχει πάρει σύνταξη, δε σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα, ούτε έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τους Έλληνες της πόλης – σαν να κρύβεται από κάτι. Ξεφυλλίζοντας κάποια ελληνική εφημερίδα, τυχαία διαβάζει ότι ο Θεόφιλος Χαιρέτας, μάχιμο στέλεχος ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Αναστατωμένος, παίρνει ένα μικρό βαλιτσάκι και σε λίγες ώρες, ενώ όλοι είναι προσηλωμένοι στη λαμπρή εκδήλωση, ταξιδεύει προς την Αθήνα, για να ξεκαθαρίσει εκκρεμότητες από το παρελθόν: από μια εποχή βίας και ταπείνωσης, που μεταμόρφωσε σταδιακά δυο νέους της επαρχίας σε γρανάζια μιας θανατηφόρας μηχανής, αφήνοντάς τους πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς…

Ένα μυθιστόρημα για τους μηχανισμούς και τις συνθήκες που αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και ταυτόχρονα η ιστορία δυο βασανιστών της Xούντας, που θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας ή, κάλλιστα, δυο από εμάς.

Στη διάρκεια της Tουρκοκρατίας

Απειρωτάν και Τούρκων
Ισμήνη Καπάνταη
εκδ Καστανιώτη

Οι άνθρωποι που έζησαν σε εποχές συγκρούσεων ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες – εθνικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή ακόμα και φυλετικές – δοκιμάστηκαν περισσότερο επειδή βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα του να διαλέξουν ανάμεσα σ' αυτό που υπαγόρευε η πίστη τους στην ομάδα και σ' εκείνο που τους προέτρεπε η λογική τους να επιλέξουν. Ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας στάθηκε απέναντι στο πρόβλημά του και το έλυσε, έγιναν ήρωες ή προδότες, άτομα που έτυχαν της γενικής παραδοχής ή έγιναν κοινωνικοί παρίες.
Στη διάρκεια της Tουρκοκρατίας στον χωρο μας έχουμε περιόδους όπου παρατηρείται έξαρση στους εξισλαμισμούς. Σε μια τέτοια περίοδο ζουν οι ήρωες αυτού του μυθιστορήματος. Κάποιων η συμπεριφορά είναι η επιθυμητή από το κοινωνικό σύνολο, ενώ άλλοι, μια κρίσιμη στιγμή, επιλέγουν να περάσουν στην ομάδα των ισχυρών. Όποια όμως κι αν είναι η στάση των μεν ή των δε, και όποια η ιστορική αλήθεια, μια δεδομένη στιγμή μπαίνει, ρυθμιστικός παράγοντας πανίσχυρος, η συλλογική συνείδηση η οποία διαμορφώνει, σύμφωνα με τις επιτακτικές ανάγκες της ώρας εκείνης, τα γεγονότα που μεταδίδονται στους μεταγενέστερους, όχι «οία ην» αλλά «οία είναι δει».

Λογοτεχνία για νέους

Άλφα
Βασίλης Παπαθεοδώρου
εκδ Καστανιώτη

Μετά την ταραχώδη πορεία στις 17 Νοεμβρίου, ο Αλέξης και οι φίλοι του κλείνονται με εκατοντάδες άλλους νέους στο Πολυτεχνείο. Τις τρεις μέρες που θα μείνει εκεί, θα γνωρίσει το ψέμα και την προδοσία. Αλλά μαζί με αυτά θα γνωρίσει και την ελπίδα.
Η πραγματικότητα θα γίνει ο εφιάλτης του και οι εφιάλτες του θα μετατραπούν στα όνειρά του. Ο Αλέξης τελικά θα μάθει να αγαπά τον εαυτό του και τη ζωή…

Το Άλφα, που έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα γεμάτο ένταση. Η φαντασία εναλλάσσεται με την πραγματικότητα και οι σκηνές βίας με εκείνες της περισυλλογής. Πάνω απ’ όλα όμως είναι γεμάτο συμβολισμούς και αισιοδοξία, ένα βιβλίο που μας δείχνει ότι τρεις μέρες μπορεί να είναι και αρκετές για να αλλάξει κάποιος για πάντα.

Ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ Gordon Ramsay

Καλή όρεξη
Υγιεινές συνταγές για μια καλύτερη ζωή από έναν κορυφαίο σεφ
Ramsay Gordon
εκδ Πατάκη

Πιστός στην αρχή "είσαι ό,τι τρως" ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ Gordon Ramsay υπογράφει τη βίβλο της υγιεινής και ταυτόχρονα υψηλής μαγειρικής.

Συντονισμένος στις ανάγκες της καθημερινής μας ζωής, ο Ramsay δίνει πρωτότυπες ιδέες για υγιεινά γεύματα για όλη την οικογένεια και για όλες τις περιστάσεις και συγκεντρώνει περισσότερες από 125 απολαυστικές συνταγές, που αξιοποιούν φρέσκα και θρεπτικά υλικά μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν στο έπακρο τη γεύση. Από τις τεχνικές μαγειρέματος ως την ποικιλία των γεύσεων του πρωινού και των παιδικών πιάτων και από τα ελαφρά καθημερινά γεύματα ως τις πιο ευφάνταστες συνταγές για μπραντς, μπάρμπεκιου, γιορτινά γεύματα και δείπνα για φίλους, το βιβλίο αυτό, δομημένο με απλό και σαφή τρόπο, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στην κουζίνα του 21ου αιώνα.

"Οι υγιεινές συνταγές του Gordon Ramsay είναι ευφάνταστες, απλές, κατανοητές και πάνω από όλα νόστιμες. Μεγάλες γεύσεις με λίγα και φρέσκα υλικά. Ένα βιβλίο που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύετε...." (Βαγγέλης Δρίσκας)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση