Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός ...


Η κόρη της θάλασσας 


εκδ Λιβάνη

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Πάρη, γιου γνωστού πλοιοκτήτη, για την ωραία Μυρτώ, τον πεισμώνει και τον πονάει. Παρ’ όλα αυτά γίνεται κουμπάρος στο γάμο της με τον άντρα της καρδιάς της, τον ανθυποπλοίαρχο Νικολή Μαρκάκη. Αφού δεν κατόρθωσε ο Πάρης να κερδίσει την αγάπη της, επιδιώκει να κερδίσει τη φιλία της, καθώς πιστεύει πως μια φιλική σχέση εύκολα μετατρέπεται σε ερωτική, ενώ το αντίθετο αποκλείεται. Οι προσπάθειές του να την απομακρύνει από τον άντρα της πέφτουν στο κενό και τότε του μπαίνει στο μυαλό μια σατανική ιδέα… Σε μια εποχή όπου οι αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία παραγκωνίζονται από τη μανία του νεοπλουτισμού, όπου το ατομικό συμφέρον σαρώνει αξίες και ιδανικά, ο εγωισμός, η υποκρισία, η ιδιοτέλεια και ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των κεντρικών ηρώων. Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός που τους πονάει όλους αληθινά φέρνει την ανατροπή…

οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι τα φαινόμενα απατούν

Λαμπερή μέρα
εκδ Καστανιώτη


Tι σημαίνει «λαμπερή μέρα» στα κινέζικα;

Πού ανήκει η Μεσοποταμία;

Και πώς επουλώνεται άραγε ένα παλιό τραύμα;

Μπορεί να σε καταβάλει μια φουστανέλα;

Ή το παθιασμένο σεξ δυο σκαντζόχοιρων;

Κι αν όλα όσα ζούμε είναι απλώς ένα ανέκδοτο;

Στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι τα φαινόμενα απατούν. Παιδιά που κλέβουν, ενήλικες που χωρίζουν ή πενθούν, τρο­μοκρατημένοι υπερήλικες – όλοι τους βιώνουν μια μεγάλη απώλεια, μια έλλειψη. Τους παρακολουθούμε καθώς –άλλοτε με φαινομενική αταραξία, άλλοτε με συντριβή– ξαναμαθαίνουν να ζουν. Στο φόντο η σύγχρονη Ελλάδα, ένα γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων: χαμένοι άνθρωποι, χαμένες ευκαιρίες, χαμένα αγαθά. Η πραγματική ζωή δεν είναι συσσώρευση αλλά συλλογή όσων χάσαμε.

Μια έκρηξη διακόπτει τη μουσική



Ο λυτρωτής
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη 
εκδ Μεταίχμιο

Μια παγωμένη βραδιά στο Όσλο, παραμονές Χριστουγέννων, κόσμος είναι μαζεμένος σε μια υπαίθρια συναυλία του Στρατού Σωτηρίας. Μια έκρηξη διακόπτει τη μουσική, ένας ένστολος πέφτει νεκρός, με μια σφαίρα εξ επαφής στο κεφάλι.
Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους: δεν υπάρχει ούτε ύποπτος ούτε όργανο του εγκλήματος ούτε κίνητρο. Όταν όμως ο δολοφόνος ανακαλύπτει πως σκότωσε το λάθος άτομο, τότε αρχίζουν τα πράγματα να περιπλέκονται. Χάρη στην εντατική δουλειά της ομάδας του, ο Χάρι καταφέρνει να εντοπίσει τον πληρωμένο δολοφόνο (μέσω πιστωτικών καρτών, ψεύτικου διαβατηρίου και της επικοινωνίας με τον εργοδότη του). Χωρίς χρήματα, μόνο με έξι σφαίρες στο όπλο του και χωρίς στέγη, ο δολοφόνος είναι όλο και πιο απελπισμένος. Θα κάνει το παν για να εξολοθρεύσει τον στόχο του. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ CWA INTERNATIONAL DAGGER ΤΟ 2009

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ο παλμός μου χτύπησε κόκκινο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
Michael Connelly, συγγραφέας

Ο λυτρωτής, το τέταρτο μυθιστόρημα του Νέσμπο, φιλοτεχνεί ένα σκοτεινό αλλά ρεαλιστικό πορτρέτο της νορβηγικής πρωτεύουσας –πρεζάκια που κάνουν χρήση δημοσίως, πρόσφυγες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης– το οποίο συνδυάζεται με μια μυστηριώδη υπόθεση γεμάτη ανατροπές. […] Ο εκτελεστής είναι ένας 
συναρπαστικός χαρακτήρας, ο οποίος διαθέτει μια μοναδική ιδιότητα: το πρόσωπό του είναι «υπερελαστικό», δηλαδή τα χαρακτηριστικά του είναι τόσο ρευστά που κανείς δεν θυμάται τη φυσιογνωμία του. Το βιβλίο του Νέσμπο είναι γεμάτο τέτοιες εκπληκτικές λεπτομέρειες… Μακάρι ο Χάρι Χόλε να μη συνταξιοδοτηθεί ή να μην απολυθεί στο άμεσο μέλλον.
Evening Standard (Μ. Βρετανία) 

Η βασανισμένη παιδική ηλικία του εκτελεστή στα σπαρασσόμενα από τον πόλεμο Βαλκάνια δίνει μια άλλη διάσταση στην έτσι κι αλλιώς πολυεπίπεδη ιστορία. Η ανατρεπτική εξέλιξή της είναι πραγματικά απρόβλεπτη και αποδεικνύει πως η απληστία, η λαγνεία και η επιθυμία για εκδίκηση μπορεί να φωλιάζουν ακόμα και στα «αγιότερα» μέλη της κοινωνίας μας.
Daily Telegraph (Μ. Βρετανία)

Ο νέος Ρέιμοντ Τσάντλερ. 
Metro (Μ. Βρετανία)

Ο Νέσμπο με τα προηγούμενα βιβλία του σταδιακά ανέβαινε στην ανταγωνιστική κλίμακα των σκανδιναβών συγγραφέων. Με το βιβλίο του ο Λυτρωτής αγγίζει την κορυφή, ενώ ο ήρωάς του ο ανυπάκουος και επίμονος Χάρι Χόλε έχει γίνει πια ένας εξαιρετικά δημοφιλής ντετέκτιβ… Συναρπαστικές εκπλήξεις, ένταση και καθηλωτική ατμόσφαιρα. 
Times (Μ. Βρετανία)

Ένα tour de force. Η πλοκή του Νέσμπο είναι τόσο σφιχτοδεμένη και καθηλωτική που θα είναι πραγματικά αδύνατον να αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας. 
Globe and Mail (Καναδάς)

Ο Νέσμπο έχει βρει τον προορισμό του σε αυτή τη ζωή: να γράφει βιβλία που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.
Knack (Ολλανδία)

Ο εξαιρετικός κύριος Νέσμπο παίζει ξανά το παιχνίδι του αλλά σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο… Τα μυθιστορήματά του είναι εθιστικοί γρίφοι.
NRC Handelsblad (Ολλανδία)


Ο Νέσμπο είναι μια ολόκληρη κατηγορία από μόνος του. Είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος νορβηγός συγγραφέας αστυνομικού, εφάμιλλος με Αμερικανούς όπως οι Corben, Connelly, Deaver, Grisham. 
Bergens Tidende (Νορβηγία)

Ο Τζο Νέσμπο βρίσκει και πάλι στόχο… Διαθέτει το ύφος, το σασπένς και φυσικά τον Χάρι Χόλε. Έτσι μας παραδίδει ένα εξαιρετικής ποιότητας αστυνομικό προϊόν, τον Λυτρωτή. Η αφήγησή του δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να πάρει ανάσα μέχρι την τελευταία σελίδα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν σας έχει ήδη σώσει ο Νέσμπο, σίγουρα ήρθε η ώρα.
Bergensavisen (Νορβηγία)

Ο Νέσμπο είναι μαέστρος της αφήγησης.
Sydsvenskan (Σουηδία)

Ένα απίστευτα αγωνιώδες αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετές απροσδόκητες ανατροπές. Μόνο έναν βαθμό μπορώ να του δώσω: τον υψηλότερο. 
Skaraborgs Läns Tidning (Σουηδία)

η θεωρία του χάους και ένας ανεξήγητος φόνος


Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ
εκδ Κέδρος

ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, η θεωρία του χάους και ένας ανεξήγητος φόνος στη φανταχτερή ατμόσφαιρα των Καννών σπρώχνουν τον επιθεωρητή Ζιλμπέρ Λεσπές στην πιο συγκλονιστική υπόθεση της καριέρας του. Το θύμα, δημιουργός μαθηματικών μοντέλων για οικοσυστήματα, ασκούσε αθέατη εξουσία, καθοριστική για τις τύχες του κόσμου.
Μια αόριστη ενοχή συνδέει τον δολοφονημένο με τη σκοτεινή εποχή της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία…

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Γρηγοράκη είναι ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διερευνά τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση